2011. október 22., szombat

A Dojo-k etikettje

Számos tradíció és szabály van a Dojo-n belüli helyes viselkedésre. Még ha egy tornateremről is van szó, a keiko (edzés) alatt az épületnek is meg kell adni a megfelelő tiszteletet.
Találtam egy érdekes cikket az illemszabályokra vonatkozóan, engedjétek meg, hogy néhány pontban megosszam veletek. A bejegyzés végére emlékeztetőül leírtam a kiemelt szavak magyarázatát is:

A seiza pozíció • Mindig vegyük le a cipőt, mielőtt belépünk egy Dojo-ba. Lépjünk be mezítláb vagy zokniban.
 • Hajoljunk meg kissé, mikor belépünk az ajtón. Távozáskor forduljunk vissza és úgy hajoljunk meg - ez akkor sem maradhat el, mikor perceken belül visszatérünk.
 • Ha egy kenshi megy előttünk teljes páncélzatban, haladjunk mögötte, ne előzzük meg. Ha mindenképp muszáj, akkor azt gyorsan tegyük. A meghajlás itt sem maradhat el.
 • Seiza pozícióban lévő kenshi előtt ne haladjunk el, 2 okból is. Egyfelől a tisztelet megadása miatt, másfelől saját biztonságunk érdekében. A men viselésekor ugyanis a periférikus látás nem olyan, mint egyébként; a belátható terület kisebb. Ilyen körülmények között pedig nem jó ötlet hirtelen felbukkanni.
 • Ne támaszkodjunk neki a falnak, és soha ne támaszkodjunk a shinai-ra. A kardnak is kötelezően meg kell adni a tiszteletet.
 • Ne lépjünk rá a másik kenshi felszerelésére, és beleegyezése nélkül ne nyúljunk a shinai-hoz és a bogu-hoz. Ha valaki átadja nekünk a saját shinai-ját, általában mindkét kezével teszi és meghajol. Tegyük mi is ugyanezt, mikor átvesszük.
 • Legyünk mindig udvariasak. Amikor egy Kendo Dojo-ban vagyunk, olyan emberek vesznek körbe minket, akik sokkal hosszabb ideje edzenek nálunk. Ennek megfelelően mutassunk alázatot és adjuk meg a tiszteletet.


Szómagyarázat:
kenshi - "kardforgató", a kendót gyakorlók elnevezése
seiza - a hagyományos, hivatalos térdelő pozíció
men - fejvédő (és az ezzel egybeépített torokvédő) sisak
shinai - bőrszerelékkel egymáshoz erősített, négy bambuszszálból készült, gyakorláskor használt kard
bogu - a kendóban használt páncél

Forrás:
http://jaerik.tatersalad.org/japanese/Kendosite/main.html
http://www.kendo.hu/content/felszereles

6 megjegyzés:

 1. be se mernék menni egy dojoba, egészen biztos vagyok abban, hogy már az első lépésnél elrontanék valamit

  VálaszTörlés
 2. Tény, hogy sok mindenre kell figyelni, és még a fentieknél is sokkal több szabályt kell betartani...eleinte én sem mernék bemenni szerintem :D

  VálaszTörlés
 3. Engem elriasztana, hogy ennyi szabályt kell betartani, de legalább vannak előírások, nem csak panganak mint a befőtt :D

  VálaszTörlés
 4. Pontosan. Azóta jobban utánanéztem, és valóban kihagytam pár szabályt még, de szerintem ennyi is érzékelteti a lényeget :D

  VálaszTörlés
 5. Annyira nem vészes mint azt gondoljátok.
  Ha rendszeresen járnátok edzésekre, hamar belejönnétek. Csak az a legfontosabb, hogy nem rúgd fel a többiek felszerelését...azt valamiért egyikőnk se díjazza.

  VálaszTörlés
 6. orulok annak hogy meg kell adni a dojo-nak is a tiszteletet és jo hogy ennyi poz van a kendoban!

  VálaszTörlés